Home » Blogs » Op de wachtlijst voor de PEG Sonde.

Op de wachtlijst voor de PEG Sonde.

Gepubliceerd op 10 maart 2016 08:00

Zoals jullie wellicht weten waren wij ingestapt in het traject om bij Joep een PEG Sonde te laten plaatsen. Omdat wij van mensing zijn dat een PEG Sonde voor Joep confortabeler zal zijn dan de neus maag sonde die hij nu heeft.

 

Percutane endoscopische gastrostomie of PEG is een techniek om een sondeslang in de maag te leggen via de buikwand. Deze dunne slang wordt gebruikt om een patiënt te voeden die geen voeding op de normale wijze tot zich kan nemen. Zo'n PEG-sonde of PEG-katheter heeft bij chronische toepassing minder complicaties dan een neussonde(een slang die via neus, keel en slokdarm naar de maag wordt gevoerd).

 

Techniek

 
PEG-sonde, zonder verband
 
PEG-sonde, met verband

Een PEG wordt ingebracht door middel van een endoscopische procedure; een gastroscopie. Als de gastroscoop in de maag gebracht is, wordt de onderzoeksruimte verduisterd en probeert men een plek te vinden waar men het licht van de endoscoop door de buikwand heen ziet schijnen. Daar maakt men onder plaatselijke verdoving een klein sneetje in de buikwand en voert daardoor een draad naar binnen; die men met de scoop vervolgens in de maag tevoorschijn ziet komen. De endoscopist pakt de draad vast en voert hem via de keel naar buiten. Daar wordt de speciale sondeslang aan de draad vastgemaakt, waarop men de sonde voorzichtig aan de draad via het gemaakte sneetje naar buiten trekt. Aan de binnenkant van de PEG-sonde zit een plaatje, dat ervoor zorgt dat de sonde er niet helemaal uit gaat. Aan de buitenkant wordt een tweede plaatje gemonteerd; de eerste paar weken moet het geheel strak tegen elkaar zitten. Daarna heeft zich een gangetje (fistel) gevormd en mag het plaatje van de slang wat losser gezet worden.

 

Wij willen wel als de PEG een tijdje gezit over gaan op een "button"

 

Wat is een MIC-KEY?
Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via het al bestaande fistel in de maag geplaatst wordt. Deze voedingssonde kan alleen geplaatst worden wanneer uw kind al een PEG -sonde heeft.
De MIC-KEY (MIC-KEY is de merknaam) is gemaakt van siliconen. Aan het uiteinde van de sonde in de maag zit een opblaasbare ballon en op de buik (het externe basis deel) zit een voedingspoort en een ballonventiel. Met behulp van een verlengslang kunnen via de voedingspoort de benodigde hoeveelheden voeding en vocht in de maag gebracht worden. Via het ballonventiel wordt de ballon met vloeistof gevuld. De MIC-KEY is beschikbaar in verschillende maten. Zowel de diameter van de voedingssonde als de lengte kan verschillen. De uiteindelijke lengtemaat voor de voedingssonde wordt pas bepaald tijdens de plaatsing.

De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen:


MIC-KEY VOEDINGSSONDE 4 1. Het ballonventiel De siliconenballon wordt met vloeistof (meestal kraanwater) gevuld en geleegd via het ballonventiel. In dit ballonventiel bevindt zich een mechanisme dat ervoor zorgt dat het water niet zomaar uit de ballon kan terug lopen. Het ventiel mag alléén gebruikt worden bij het controleren van de balloninhoud en bij het vervangen van de button. Er mag nooit voeding of medicijnen via dit ballonventiel gegeven worden.
2. De voedingspoort De voedingspoort is de opening in het externe basisdeel die door middel van een afsluitdopje geopend en gesloten kan worden. Deze voedingspoort geeft toegang naar de maag. Met behulp van een verlengslang die op deze voedingspoort gekoppeld kan worden, kunt u voeding, vocht en medicijnen aan uw kind geven. Deze verlengslang moet u altijd gebruiken en na gebruik goed schoonmaken. In de voedingspoort zit ook een klepje dat ervoor zorgt dat er geen maaginhoud naar buiten kan lopen als het afsluitdopje open staat. 5
3. Het externe deel (datgene wat je ziet op de buik) Het externe basisdeel houdt de voedingssonde op de plaats. Daarnaast zorgt dit gedeelte er door middel van een afsluitdopje voor dat de voedingssonde geopend en gesloten kan worden. De onderkant van het basisdeel moet zich net boven het huidoppervlak bevinden. Op deze manier blijft de huid eronder en eromheen bereikbaar voor frisse lucht. Een goede afstand vanaf de huid is 3 mm.; dat is ongeveer de dikte van een munt.
4. De ballon De voedingssonde wordt door een met vloeistof gevulde ballon die in de maag zit op zijn plaats gehouden. Waarom een MIC-KEY button? De redenen om een MIC-KEY button te plaatsen zijn velerlei. Sommige kinderen hebben problemen met een PEG-sonde omdat die hen belemmert bij het spelen. Voor kinderen die zeer beweeglijk zijn of die bijvoorbeeld veel aan sport en spel doen, is de button zeer geschikt. Ook voor kinderen die vaak op hun buik slapen levert deze button voordelen op. Voor kinderen die de neiging hebben een PEG-sonde er uit te trekken, kan de button ook een oplossing zijn. Als de toedieningsslang is verwijderd heeft uw kind alleen een kleine platte knoop zichtbaar op de buik. Een ander groot voordeel is dat u als ouder de MIC-KEY voedingssonde zelf kunt vervangen wanneer deze stuk is.

 

 

We staan dus op de wachtlijst en we weten dat de operatie in Het radboud plaats zal vinden omdat Joep te complex is voor het streekziekenhuis. Het klinkt misschien stom maar we hopen dat de operatie snel gebeurd.. omdat we de hoop hebben dat Joep dan minder zal gaan spugen.

 

Liefs Sandra


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.