Home » Blogs » Afspraak uroloog

Afspraak uroloog

Gepubliceerd op 4 januari 2016 18:30

Joep heeft 1 december een afspraak bij de uroloog een afspraak waar ik eigenlijk heel erg tegen op zie. We wisten vanaf de 20 weken echo dat Joep een verwijd nierbekken heeft. De kans dat Joep hieraan geopereerd moet worden is groot.

Wat is een verwijd nierbekken?
Hydronefrose is een aandoening waarbij de nier door opwaartse druk als gevolg van een belemmerde urineafvloed is opgezwollen.

Normaal gesproken stroomt de urine onder zeer lage druk de nieren uit. Als de afvloed van urine wordt belemmerd, hoopt de urine zich op in de kleine kanaaltjes en het opvangreservoir (het nierbekken) van de nier. Hierdoor zwelt de nier en komen de inwendige structuren onder druk te staan. Door deze verhoogde druk als gevolg van de afsluiting kan de nier uiteindelijk beschadigd raken en kan er nierfunctie verloren gaan.

Door langdurige verwijding van het nierbekken en de urineleider kunnen ook de ritmische spiersamentrekkingen worden afgeremd die de urine normaal gesproken door de urineleider van de nier naar de blaas duwen. Het normale spierweefsel in de wand van de urineleider kan door littekenweefsel worden vervangen, waardoor een permanente beschadiging ontstaat.

Waarom zie ik op tegen de afspraak?
Ik zie op tegen de afspraak omdat we eigenlijk er van overtuigd zijn dat hij eraan geopereerd moet worden en hij dan een week in het Radboud wordt opgenomen. Dan zitten we weer in de split tussen beide kinderen en de pijn die Joep zal hebben na de operatie. Het is nogal een heftige operatie. Ik zie er ontzettend tegen op om mn lieve kleine mannetje weer in een ziekenhuis bed te zien liggen. Hij heeft er al te veel en te lang in gelegen, hij hoort tenslotte bij ons thuis.

We wisten al vrij lang dat Joep een verwijd nierbekken heeft en wij hebben er altijd rekening mee gehouden dat hij hieraan geholpen zou moeten worden, maar nu het dichtbij komt wordt het steeds spannender.

We gaan het nog even rustig afwachten. Ik heb er alle vertrouwen in dat de artsen de juiste keuze maken.. maar de onzekerheid doet me soms erg veel.  Nog een paar weekjes en dan weten we het.

 

Liefs Sandra


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Corrie elswijk
4 jaar geleden

Sandra wat moeten julie akelige dingen meemaken ik wens je veel kracht